Lavanderist

The Buzz was all around!

La Buzău, tocmai a avut loc prima ediție a festivalului de film BUZZ CEE, dedicat cinematografiei din Europa Centrală și de Sud-Est, iar filmele din zona asta, care arareori ajung pe marile ecrane din România, au fost miezul!

Filmul din deschidere, Highway to Hellas, al regizorului Aron Lehnmann (Germania), i-a făcut pe buzoieni să râdă și să aplaude în sală, cum mai rar mi-a fost dat să văd. Dacă aveți ocazia să vedeți filmul ăsta, vă zic, mergeți. Și sper să aveți ocazia! :) E o comedie deșteaptă rău, cică despre tensiunile nou apărute între greci și nemți, de fapt, o bucurie de film despre prietenie, drag de viață, dolce far niente the Greek style, grotesc cu aură de cinema, despre iubire, minte deșteaptă și multe altele.

Filmul a venit la fix, după ce fanele din Buzău avuseseră ocazia să se bucure de carisma și glumele actorului Dan Bordeianu, care a prezentat gala de deschidere alături de actrița Andreea Vasile.

Deși la Buzău a plouat mult în zilele festivalului, toată lumea a fost fericită: buzoienii, că au văzut filme pe care n-ar fi avut cum să le vadă ever în alte condiții - și cu intrarea liberă! - și, mai mult, că au putut discuta cu regizori, producători, actori și critici - ocazie unică, iar specialiștii, presa și bloggerii, că au degustat filme faine, covrigi de Buzău originali, vinuri din cramele Lacerta, peisaj selenar cu Vulcanii Noroioși, un oraș la care nu se așteptau și o atmosferă prea mișto.

Vulcanii Noroiosi

foto: Ion Bădescu

În ultima zi de festival am văzut și eu - în sfârșit - "Usturoi", dar despre asta, într-o postare separată.

Câștigătorii festivalului:

Filmul Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost câștigat trofeul Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat și emoționant, despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață”, și-a motivat alegerea juriul de lung metraj, compus din producătorul Dan Chișu, regizorul Igor Cobileanski și regizoarea Maya Vitkova.

13151688_10201378782187119_8086909807380944952_n

foto: Mihai Pavelescu

O mare bucurie pentru buzoieni a fost că trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de producția românească Roboțelul de aur (2015), a regizorilor Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru “maniera nepretențioasă de a spune o poveste care, dintr-una locală, a devenit una globală”. Filmul povestește despre buzoianca Steluța Duță, multiplă campioană la box, o tânără ambițioasă, dar extrem de încercată de viață. Juriul competiției de documentar a fost format din regizorul Alex Shiriaieff, regizorul Claudiu Mitcu, regizorul si producătorul George Kalomenopoulos și producătorul Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (România, 2014), este scurtmetrajul care a câștigat trofeul Short BUZZ. Regizat de Radu Bărbulescu, filmul are în centrul poveștii un lunetist ce se instalează în apartamentul unei bătrâne paralizate, pentru a asigura perimetrul pe parcursul summitului NATO de la București, iar povestea evoluează în linii complet neprevăzute. Filmul a fost premiat “pentru modul inteligent  în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice”. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte regizoarea Iulia Rugină, monteurul Eugen Kelemen, producătorii Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.

Zăpada/Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilev, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a fost ales de către public drept câștigător al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj.

Câștigătorii au primit trofee și servicii de postproducție oferite de Cinelab România.

Bineînțeles că voi spune și că trofeele BUZZ CEE au fost pictate manual de actorul artist plastic Cristi Martin.

trofee buzz cee

BUZZ CEE a avut loc la Buzău, în perioada 4 – 8 mai, în 3 locații centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău), iar pe parcursul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, românești și internaționale, de lung și scurtmetraj, precum și documentare.

BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Maghiar din București Balassi și Cinelab România.

Parteneri de ospitalitate:  VM Products Italy, Hotel Pietroasa

Mașina oficială a festivalului: Ford (Proleasing Motors)

*****

CulturaALL este o asociație dedicată culturii românești și europene și promovării acesteia, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relațiile inter-culturale între România și țările din Europa.

Foto sus: Iulia Matache / Gulia production

comments