Lavanderist

Să mergi la film cu autobuzul, în București, seara, pe ploaie și frig, până unde a-nțărcat mutu iapa, poate fi o mică traumă în sine. Și totuși, povestea de azi începe altfel: Concussion - Trauma - e un un fel de sports drama cu mai puțin sport și mai multă dramă. Pleacă de la un fapt real: la începutul anilor 2000, un doctor neuropatolog judiciar, imigrant nigerian in the US of A, a descoperit, în urma unor investigații detaliate, că jucătorii de fotbal american suferă niște leziuni grave pe creier în urma loviturilor pe care le încasează în teren, ceea ce le cauzează manifestări patologice pe care, până atunci, toată lumea medicală le asimilase unor boli neurologice prea devreme instalate. Manifestările bolilor îi fac pe mulți dintre ei să se sinucidă, de exemplu.

Dr. Omalu (Will Smith) înțelege, în urma autopsiei efectuate pe unul dintre cei mai cunoscuți jucători, Mike Webster (David Morse) că lucrurile sunt mult mai grave, așa că plătește din banii proprii investigații scumpe ale creierului celui autopsiat și descoperă adevărul - că jucătorii sufereau de CTE (chronic traumatic encephalopathy / encefalopatie cronică traumatică). Urmează mai multe morți din aceeași serie, tot Omalu fiind neuropatologul care caută cauzele. Povestea se repetă, lucrurile se leagă, așa că urmează lupta cu "monstrul" - NFL (National Football League). Așa cum ne-am aștepta, NFL știe deja, are deja propriile studii făcute, care relevaseră fix același lucru, dar totul e ascuns, ca în orice luptă cu sistemul.

will smith

Mai departe, vedeți în film.

Ce vreau să spun e că mi-a plăcut, că e un film curat, corect, simplu fără a fi simplist, un film care nu mi-a aruncat în față ideologiile promovate - inevitabil, ele există - și nici nu vrea să pară mai catolic decât Papa. Will Smith e altfel decât în ultimele nu-știu-câte-filme, e parcă "el însuși" - neforțat, natural, modest, nu e vedetă, nu se chinuie, nu joacă la premii. Personajul lui e un mic ciudat în ochii americanilor nativi, are un teanc de diplome, vorbește cu morții și intră în povestea lor. Și mai e ceva, esențial, după mine: actorul este subtil transformat fizic - adică nu există machiaj sau altceva izbitor, totul e natural, seamănă perfect cu el, dar parcă nu chiar, iar rezultatul e spectaculos! Când am ieșit din sală, vorbeam cu Gulia despre asta și ne întrebam de fapt ce anume lucraseră la el: gura, nasul, bărbia... E foarte mișto transformat și arată perfect, și mai are și un accent superfain.

Intrigile colaterale plutesc natural în albia firului central, nu încurcă, dar nici nu puteau lipsi. O ușoară naivitate plutește în aer în tabăra Omalu, e o simplitate a replicilor și a ființelor, care le ajută să fie total naturale. O mențiune specială aș adăuga aici, pentru o actriță despre care nu auzisem până acum: Gugu Mbatha-Raw. Veți vedea ce-i cu ea când mergeți la film.

trauma

Da, nu vorbim chiar despre o capodoperă a cinematografiei, dar jocul lui Will Smith ar fi meritat luat în considerare pentru Oscaruri. Și, poate, nu numai al lui. Și, dac-aș fi adepta teoriei conspirației, aș spune că a deranjat un balaur prea mare, și iată consecințele. Nu sunt, deci n-o spun. :D

Alec Baldwin, adică dr. Julian Bales, e un pic la "și alții", dar probabil că asta a și fost ideea.

La capitolul trivia: Will Smith se reîntâlnește cu Eddie Marsan, în rolul doctorului Steven DeKosky, după ce au mai jucat împreună în Hancock.

Ceea ce consider că e unul dintre marile merite ale filmului este legat de un lucru simplu: nu m-am plictisit, deși, în buna tradiție a cinemaului american al ultimilor ani, și acesta durează puțin peste două ore. Ei, spre deosebire de enorm de multele și mărețele realizări cinematografice atât de lăudate aiurea în ultimii ani, filmul ăsta știe ce să facă, de fapt, cu alea două ore.

Filmul a intrat deja de ieri în cinemauri la noi, distribuit de InterComFilm.

Și, așa cum vă spun întotdeauna: mergeți la film! E singurul mod de a vă face o părere proprie, singura care contează, de fapt. Și mai și ieșiți din casă! :)

concussion-408151l-1600x1200-n-471c752b

foto: Facebook InterComFilm și rottentomatoes.com

comments