Lavanderist

Mersul la premiere teatrale implică mai multe aspecte pentru omul “normal”, care se duce la teatru din plăcere și simțire, iar unul dintre aceste aspecte e că întotdeauna, indiferent cine joacă și cât de “mari” sunt actorii din distribuție, un spectacol la premieră e marcat de emoții și emoție de toate părțile scenei. Emoțiile actorilor trebuie să fie constructive, iar emoția lor trebuie să treacă scena și să ajungă la spectator.

Acestea fiind spuse, am fost la premiera celui mai recent spectacol regizat de Bogdan Gagu, “Domnișoarele din Avignon”, după un text de Jaime Salom Vidal, text care a primit Premiul Criticilor din New York și Madrid în anul 1999.

afis

Și-am ajuns deja la “de ce am început cu paragraful acela”: pentru că în spectacolul ăsta avem a face cu un fel de emoție în emoție – i-aș spune, dacă-mi permiteți licența literară, “emoție în ramă”. Spectacolul este o comedie despre dramă, pe multiple planuri de înțelegere și trăire.

Câteva momente din viețile unor tinere dintr-un bordel din Barcelona se intersectează fierbinte, dramatic, comic și artistic cu viața tânărului debutant Pablo Picasso, care se aprinde și arde hormonal pentru una dintre fetele madamei. Pablo nimerește întâmplător – sau nu – în bordelul de pe Carrer d'Avinyó (strada Avignon) și revine apoi în mod obsesiv, deși n-are bani să plătească “serviciile”. Noroc cu amorul, când banii, deci, nu mai contează!

Picasso geme (sic!) de talent, amor și dorința de-a ajunge mare, matroana se-nchină banilor (la propriu), ca orice matroană cu capul pe umeri și răspundere mare – are cinci fete in incintă, e pasionată de haine scumpe – nu contează dacă-s și pe potriva ei, fetele sunt tinere, frumoase și zgomotoase. Și sub toată fațada mocnește viața, cu tristețe, minciună, lacrimi, frustrări, moarte, dragoste înșelată atunci când focul lui Pablo se stinge, cu un pic de amor “interzis”, cu sânge-n vene. Se simte acel “hai să trăim acum, repede, să nu ne prindă viața din urmă!”

Pentru mine, Jassmine Cristina Glodeanu a fost un fel de revelație a spectacolului: o cunosc de mult și am văzut-o pe scenă adesea, dar aici joacă cel mai “curat” și mai onest și mai natural, este exact cum simți că trebuie să fie tânăra care-i cade în mreje unui Pablo care devine maestrul Picasso. A, și mai e și frumoasă de pică!

Mi-a plăcut și că Alex Cofaru, foarte tânărul interpret al lui Picasso, joacă natural un rol greu, cu cojones mari, cu replici la care există riscul de a se bloca și de a aluneca în teatral sau în vulgaritate ieftină. Ăsta e Picasso, iar acolo e bordel, ăsta e limbajul – dar redarea lui pe scenă e întotdeauna dificilă și am văzut multe rateuri.

Inspirat, Picasso pictează pânza “Domnișoarele din Avignon” – o veți vedea și proiectată la finalul spectacolului. M-a surprins dintotdeauna forța primitivă care răzbate din ființele dezgolite - și de trăsături, și de hainele de curve, și de manierele de bordel studiate.

Un rol greu și frumos dus la capăt face și actrița Carmen Magdalena Sascău, pe care n-o știam și mi-a plăcut mult. Drama permanentă, supraviețuirea în minciună poleită și viața de curvă sunt grele și cer mult și din actor, iar mie ea mi-a plăcut cum a dat.

“Domnișoarele din Avignon” e un spectacol care se va coace frumos, eu așa l-am simțit, iar efortul regizorului Bogdan Gagu a fost unul enorm și de aplaudat, mai ales că în teatrul independent, pe lângă altele, poate v-ați prins, nu prea-ți dă lumea sponsorizări pentru costume, decoruri, scenografie și așa mai departe.

Distribuția: Ștefana Badiu, Carolina Vasile, Jassmine Cristina Glodeanu, Carmen Magdalena Sascău, Anamaria Năstăsie, Adriana Mihai, Cristina Văduva, Alex Cofaru.

Următoarea reprezentație are loc pe 26 aprilie, în B52. Detalii aici: https://www.facebook.com/events/429861923857451/

Și-mi permit să vă spun, din nou: mergeți la teatru! :)

DSC_6115 DSC_6156

comments
 1. Cata
  16 Aprilie, 2015 - 15:41:21

  E cu dresuri si cu fete 🙂 merita. Iti place ce superficial am fost, nu? 🙂

  1. admin
   16 Aprilie, 2015 - 15:48:29

   Si cu altele asemenea, daca vrei sa stii! 😉

Comments are closed.