Lavanderist

Știți de unde vine, de multe ori, starea de bine?  Dar dragostea? De unde nici cu mintea nu gândești și unde ți-e și teamă să cauți!

Să mă explic: am primit, acum oarece timp, invitația de a merge la o casă de tip familial a Fundației FARA, casa mai multor copii provenind din familii care nu pot să le ofere o casă și-o familie, sau care, pur și simplu, nu mai au o casă și o familie. Deși n-am prejudecăți - sau, cel puțin, așa cred - și deși încerc permanent să-mi păstrez mintea deschisă, nu mersesem până atunci niciodată la o "casă de copii", așa cum i se spune, de obicei, unui astfel de loc, numit, altminteri, "cămin de copii" (poate vă amintiți), așa că aveam o altă idee despre ce înseamnă o astfel de familie.

Cămin este abia acum denumirea corectă, pentru că toți copiii pe care i-am văzut la Casa Sfântul Gabriel sunt, efectiv, o familie! Una mare și cu mai multe mame, ca să aibă parte de cât mai multă dragoste. Și, ceea ce a fost pentru mine totalmente incredibil, pentru că nu îmi imaginam asta înainte să ajung acolo, e faptul că acești copii nu doar că sunt avizi să primească dragostea celor care vor să le-o ofere, ci faptul că îți oferă ei ție un fluviu de dragoste, dacă ești dispus s-o primești!

Sunt la casa Sf. Gabriel 12 copii de vârste complet diferite, unii miiici de tot, alții, deja niște tineri în formare - toți, o familie. Unii chiar sunt frați sau surori, iar FARA are grijă de ei împreună.

În după-amiaza aia ne-am îmbrățișat, ne-am jucat câteva ore cu mingea, cu mașinuțele, m-au învățat un joc plin de drag, pe bază de... dat pupici unii altora, pe obraji, pe frunte, pe urechi :), ne-au arătat casa lor, ne-au făcut o demonstrație de dansuri populare pe care fetele mai mari le-au învățat pentru o sărbătoare, ne-am făcut poze, am vorbit cu Regina, directorul executiv al FARA România, cu Cornelia, cea care a fost director pe România timp de aproape două decenii, și cu Jane, cea care a pus bazele Fundației FARA, acum peste 20 de ani. Toate sunt "mama", așa le spun copiii din Casa Sf. Gabriel și așa simt și ele. Și, ceea ce poate nu vă puteți imagina, copiii spun "mama" oricui le oferă dragoste, un pic de timp și o bucățică de suflet! Mi s-a părut incredibil asta! (Da, știu, am scris de câteva ori deja "incredibil" în textul ăsta, dar n-am cum să-l evit! :) )

IMG_6523

Jane Nicholson este varianta fără aripi a îngerului păzitor, venit din Marea Britanie: după '90, a văzut la televizor ororile din orfelinatele românești ale comunismului, adică acele locuri ale morții și sinistrului, și a decis să facă ceva. A venit în România și a început să ajute implicându-se personal și direct, dar calea schimbării a fost înființarea Fundației FARA, care construiește case de tip familial pentru copii, inclusiv pentru copii cu dizabilități, precum și centre de tranzit pentru tineri care ies din sistemul de stat și nu numai.

IMG_6640

mama Jane îi iubește pe toți

Anul  acesta, FARA împlinește un sfert de secol, peste 100 de angajați și peste 500 de beneficiari, copii și tineri, în case și centre din Suceava, București, Ilfov și Satu Mare. Pe lângă casele de tip familial, Jane s-a luptat să realizeze multe altele: de exemplu, în 2000, a cumpărat un teren lângă Suceava, pentru a înființa o fermă organică pentru a asigura produse copiilor, dar și venituri. FARA are un patronaj ilustru: ASR Prințul de Wales, Prințesa Marina Sturdza și actrița Nicole Kidman. În proporție de 85%, cheltuielile Fundației sunt susținute de activități de strângere de fonduri din Marea Britanie.

Copiii merg la școală sau la grădiniță, fac cursuri de aptitudini, fac sport, FARA îi ajută să-și găsească locuri de muncă atunci când ajung la vârsta pentru asta, îi ajută dacă vor să-și întemeieze familii - pentru că îi învață că familia este un lucru minunat!

La Casa Sf. Gabriel, copiii ar avea nevoie să vadă locuri noi, deosebite, să interacționeze cu alți oameni, să învețe din experiențe noi - așa că, dacă vreți să vă oferiți ca voluntari pentru astfel de activități, dar nu numai, puteți să luați legătura cu fundația la 0212420555 sau pe email, la office@faracharity.ro.

Toate fotografiile au acordul de publicare al FARA. Foto sus: Andrei Lupu; foto text: Mihnea Ciulei

comments