Lavanderist

Mărturisesc că printre puținele emisiuni ale televiziunii naționale pe care le urmăresc oarecum mai des se numără cele cu “momente de aur” din emisiuni sau înregistrări vechi, momente de umor sau piese de teatru tv, realizate cu mulți ani în urmă în studiourile Televiziunii Române sau filmate de TVR din sălile de spectacol. Deși vechi, mi se pare că au în continuare suflet, putere, impact, valoare și așa mai departe.

Deci, dac-ar fi să spun chestiunea asta generic, ce-mi place mie sunt momentele „din arhiva TVR” :) - na, o fi și vârsta, o fi și faptul că în rest nu sunt în target... Și am aflat acum două zile că există o Federație Internațională a Arhivelor de Televiziune care fix cu asta se ocupă: cu (re)utilizarea conținutului arhivistic audiovizual și cu facilitarea accesului la acesta, pentru revalorizarea sa.

În zilele de 12-13 martie, Televiziunea Română organizează Conferinţa Internaţională ”Unlocking Broadcast Archives from Eastern Europe”, eveniment la care vor participa cercetători specializați în istoria instituțiilor media din estul Europei, reprezentanți ai arhivelor audiovizuale din această regiune, membri ai FIAT – federația de care vorbeam - și producători media interesați de potențialul conținutului arhivistic tv.

”Obiectivul principal al conferinței este inițierea de discuții privind strategia de creștere a accesibilității la arhivele audiovizuale din Europa de Est. Abordarea accesibilității nu se va face doar în ceea ce privește digitalizarea și diseminarea online, ci se va pune accent și pe aspectul cultural, în care practicile de îmbogățire și contextualizare a conținutului arhivistic audiovizual sunt cheia”, a declarat Irina Negraru, Director Arhiva TVR. (comunicat de presă)

Prin programe de finanțare FIAT, de genul “Save Your Archive”, prin care Televiziunea Română a primit sprijin pentru digitalizarea colecției “Revoluția Română în Direct”, ca și prin platforme precum euscreen.eu, europeana.eu se crește nivelul accesibilității publicului la acest tip de conținut, dar valorificarea lui este încă dificilă și redusă ca nivel.

Pe parcursul celor două zile ale evenimentului, vor susține prezentări invitaţi din Marea Britanie, Suedia, Olanda, Irlanda, Ungaria, Slovenia, Cehia, Croaţia, SUA și România.

Evenimentul este organizat de TVR, în parteneriat cu European (Post)Socialist Television History Network şi FIAT/IFTA Television Studies Commission şi va avea loc la sediul Televiziunii Române. Participarea este gratuită, dar este necesară înregistrarea. Pentru detalii privind înregistrarea şi pentru programul conferinţei, accesaţi linkul tvr.eventbrite.com.

Foto: fragment din Momente și schițe de I. L. Caragiale, 1958, cu Radu Beligan, Marcel Anghelescu și Costache Antoniu

Sursă foto: http://www.tvr.ro/arhiva-tvr_1588.html#view

comments