Lavanderist

Ieșisem în parc with the old ball and chain ca să ne relaxăm pe-o bancă, printre porumbei cu vizibil chef de una-alta cu porumbițele lor - nu, nu cină! - și la un moment dat, cum admiram lacul codrilor albastru, acum mult spre verde-râios și deja plin de mătasea broaștei, se naște între noi o discuție despre... da, ați ghicit, Apelles, (probabil) cel mai cunoscut pictor al antichității elene.

Fiindcă rar are ocazia să discute cu așa o intelegtuală rasată și cunoscătoare, despre subiecte la fel de pline de eleganță și rafinament, soțul din dotare îmi povestea cum că de pe urma muncii omului, altfel celebru, după cum reiese din izvoarele scrise de alții contemporani cu el mai mult sau mai puțin, n-a rămas practic, nici o urmă! "Curat ghinion!" gândesc. Dar logica mă face să întreb: da' omu' ăla pe ce picta, de s-a dus tot? Pe lemn și piatră, mi se răspunde, ca la un post TV de specialitate. Că pânze mai puțin, la vremea aia.

Șiii, în  plus, aflu că aceeași soartă crudă au avut-o și statuile și templele grecești antice, care nu erau spălăcite-așa cum le vede românul însetat de cultură, când merge la păpică ultra-all-inclusive in Paralia, ci de fapt erau viu colorate și cu foiță de aur pe ele, de arătau probabil precum casa lu' dom' Pandele din Voluntari - pentru necunoscători, aveți aici.

- Maamă, zic, îți dai seama, dacă se păstrau, ce vizitau manelarii la ele pentru inspirație?! (Sunt, cum spuneam, o intelectuală rasată și cu mult spirit practic!)

- Și - întreb - ce s-a întâmplat de s-au spălat de tot, le-au furat unii foița de aur de pe ele?

Mi se explică, așadar, cu răbdare, că alea stăteau în principal prin ploi și vânt, iar vopselele nu erau ca astea de azi, ci mai mult făcute-n casa fiecăruia din ce se găsea, drept urmare s-au curățat din cauză de intemperii. Și s-a descoperit că au fost inițial colorate doar în urma unor analize serioase.

- Băi, și chiar n-a rămas nimic-nimic din picturile omului și din statuile-alea colorate ca papagalii?

Nu, doar ceva din picturile murale, care, evident, erau murale, deci stăteau mai mult în casă.

Nu mă pot abține și trag intelectual concluzia:

- Vezi, mă, dacă nu și-au făcut și ei un selfie, acolo, cu ele, să-l pună pe feisbuc? S-au muncit dracu' degeaba ca fraierii!

Photo: https://www.tumblr.com/search/parietal%20art

 

comments