Lavanderist

Când am văzut pe facebook că urmează avanpremiera spectacolului cu ”O noapte furtunoasă”, montat de regizorul Stelian Milu la Teatrul Excelsior, ceva m-a gâdilat plăcut la urechi și-am purtat o scurtă discuție inteligentă despre obiective, cu Universul, și una despre cum pot să văd și eu spectacolul, cu oamenii din echipa care l-a realizat :) Și l-am văzut, că Universul e un tip de treabă și percutează (și) când e vorba de artă.

Hai să încep așa: când spun că e un spectacol făcut ca la carte, pe bune că e - u know u can trust me by now, sper! Te-ntrebi, când auzi de o nouă montare cu piesa asta a lui Caragiale, ce-ar mai putea aduce nou cineva într-un spectacol. Ei bine, regizorul Stelian Milu l-a gândit și l-a creat curat, a ales să păstreze textul original cu toate detaliile lui savuroase, multe arhaice - asumându-și niște riscuri, aș zice, fiindcă până și eu m-am întrebat, după aia, având în vedere rezultatele la simulările de teste naționale, câți or mai fi cei care le înțeleg, fie și măcar parțial - iar asta îi dă spectacolului așa o naturalețe și așa o ”normalitate”, cum nici n-am știut că mi-era dor să văd.

N-o să vedeți șușe, ”tras la public”, tușe groase sau cioace ieftine ca să râdă lumea, cum se poartă; spectacolul e jucat curat, cum spun actorii, fără teatralisme (!) gratuite și, cum ar spune unii colegi de cultură, pe talent, emoție și mesaj, iar hazul vine din substanța spectacolului, din fix această interpretare, din text și din viziunea regizorală transpusă de actori, nu din artificii și pocnitori.

Regizorul s-a jucat cu distribuția și a ales să lase la o parte tiparele folosite cel mai des până acum, așa că a inversat tipologiile actoricești pentru jupân Dumitrache - de regulă, un individ masiv și impunător prin statură - și Spiridon - de obicei, un pricăjit. În montarea asta, Titircă Inimă-Rea este jucat de actorul Iulian Ilinca (pe care îl cunoașteți bine, boieri dumneavoastră, măcar de la televizor), iar Spiridon e chiar Stelian Milu.

O noapte furtunoasa1

Ei, bine, frații mei în ale dragostei de teatru, o să vedeți un rol jupân Dumitrache făcut absolut superb, asumat complet și cu simț de răspundere, ”ca-n vremurile bune” - dacă-mi e permis - genul ăla de personaj care e perfect natural în ridicolul lui și care rupe spectatorul în două cu ambâțul lui de familist, îndesat în discuție la fiecare două minute.

Spiridon este, așadar, un personaj cam pe la 1.93 înălțime, cu celebra alură oficială de tăntălău dată de autor, și vă spun c-o să savurați scenele în care ”stăpână-su” îl pune cu botul pe labe de zici c-o să muște din scenă.

Mă mănâncă subiectivismul, adică alegerea personală, să spun că mi-a plăcut la fel de mult personajul Veta, jucat de actrița Silvana Ionescu. N-o mai văzusem până atunci, deci veneam neinfluențată și am descoperit o interpretare foarte faină, dincolo de suprafață, la fel de lipsită de farafastâcuri inutile, puternică și foarte feminină, ieșind ușor din tiparul de mic burgheză de cartier, prin ținută și o oarece distincție cumva naturală. Jocul personajului cu Chiriac e de mare angajament, fiindcă acesta, Chiriac, e cam ceea ce azi am numi un cocalar, desigur, cu pretenții și foarte amorezat, manifestându-se în consecință.

17522624_10212769143972604_8496808665689209723_n

17626378_10212769143292587_6213652242186039337_n

Când s-a aprins lumina pe scenă, am avut un moment de uluire, pe ideea ”Dom'ne, ce-nseamnă decorul și costumele pentru un spectacol!” Da, costumele sunt efectiv excepționale! Sunt realizate de Cătălin Botezatu și susțin perfect personajele și textul, sunt lucrate impecabil și țin cont de toate detaliile. Pe mine m-au impresionat - poate și pentru că, prin comparație, în teatrul independent, pe care l-am avut predominant foarte aproape în ultima perioadă, e mai greu să asiguri niște costume remarcabile, mai ales că actorii cam vin cu ele de-acasă sau le creează dintr-un buget minuscul.

O noapte furtunoasa

O noapte furtunoasa2

Decorul este realizat în aceeași notă, în ambele acte: e gospodăria negustorului needucat, dar cu bani și pretenții, din mahalalele bucureștene ale vremii - opulența contrastează cu buda din curte. M-am râs teribil la chestiunea asta cu buda, o să vedeți de ce, când mergeți la piesă. Atât zic: ia uitați-vă puțin la poza asta de mai jos! :)

O noapte furtunoasa3

Tocmai mi-am dat seama c-am scris deja cam mult, așa că închei rapid: spectacolul are următoarea reprezentație imediat, pe 28 aprilie, și mai sunt câteva bilete aici. Eu zic să va grăbiți să vă cumpărați.

În distribuție, veți regăsi actorii: Iulian Ilinca, Ciprian Cojenel, Stelian Milu, Tudor Pîrvu (Nae Ipingescu), Diana Dumitrescu (Zița), Silvana Ionescu și Vladimir Drăghia (Rică Venturiano).

Și vă spun, cum știți deja: mergeți la teatru!

Foto: Facebook Stelian Milu și eu

comments