Lavanderist

Ce e RED? RED e o piesă de teatru de John Logan și un spectacol independent al Teatrului InDArt, în regia lui Bogdan Gagu, fondator al teatrului menționat.

Ce nu e RED? RED nu e o comedie bulevardieră la care să râzi mult și sănătos. Nu e comedie deloc și de nici un fel. Deci, dacă ai nevoie de o comedie, mergi eventual duminică, la alt spectacol montat de Bogdan.

Actorii Cătălin Stelian și Alin Brancu sunt cei care construiesc personajele - și, credeți-mă, o fac fantastic de mișto.

RED se joacă azi, vineri, 30 octombrie, ora 20.00, în Copper's Pub (Hristo Botev 25). Rezervări: 0372705933

afis

Când am văzut piesa, la premiera din vară, la Festivalul de teatru urban, eram cu toții (din echipă) nerăbdători să vedem spectacolul, jocul actoricesc, viziunea, decorurile Antoanetei Tică - totul în "decorul" unei veri infernale, care la ora 21.00 încă ne lovea cu 40 de grade în București.

Ei, ideea e ca de mult n-am mai fost atât de lovită de un spectacol de teatru, mai ales independent - adică, nu tu buget, nu tu luxul de a te lăfăi în diverse!

RED e puternic, e despre artă până la sângerare, are carne vie în cuvinte și în joc, iar toate astea te fac să trăiești niște chestiuni complet diferite de frichinelile de zi cu zi ale vieții din cartierul cu blocuri din plăci. Sau din cel cu vile preascumpe.

În trei cuvinte, că nu vreau să nu povestesc piesa, RED este o dramă despre artiști și actul de creație artistică, o dramă existențială despre percepția artiștilor asupra lumii și a valorilor ei - în speță, despre doi artiști plastici, maestru și elev (veți recunoaște, probabil, numele marelui pictor), surprinși în mijlocul unei societăți centrate pe consum - și despre compromisurile pe care le implică asta. Dramele lumii în care artiștii trăiesc, roși de pasiunea și menirea artei lor, sunt altele decât cele ale lumii în care trăim noi, restul oamenilor.

Cătălin Stelian, un actor (și, mai nou, regizor) pe care îl cunosc de mult și l-am văzut în ceva spectacole, m-a absolut uimit cu ce-a găsit în el căutând resurse pentru rolul ăsta. Îl simți cum respiră personajul, cum se transformă pe durata spectacolului și te simți pe tine cum te duci după el și după stările lui, pe care le vezi apoi reflectate de celălalt personaj, ucenicul, interpretat de Alin Brancu, și el cu un joc dus spre esență, în crescendo.

Sigur că spectacolul are și umor, personajele învârtindu-se unul în jurul altuia nu doar la nivel de discuții despre arta plastică.

Montat pentru prima dată la Londra și având premiera internațională în decembrie 2009, RED s-a jucat o perioadă și pe Broadway, câștigând în anul 2010 premiul Tony pentru cea mai mai bună piesă de teatru. Actorul Eddie Redmayne (The Theory of Everything), interpretul ajutorului artistului plastic în montarea de la Londra, a câștigat un premiu Tony pentru Cel mai bun rol al unui actor într-o piesă de teatru, tot în 2010.

Poate reușiți să ajungeți azi să vedeți RED, mai ales că e posibil să fie ultima reprezentație din 2015.

Și, cum zic mereu, mergeți la teatru! :)

Foto: InDArt și arhiva personală

 

comments