Lavanderist

Festivalul de teatru urban #teatrusubluna a creat un curent de bucurie și apreciere masivă chiar de la prima ediție, semn că noi, spectatorii, chiar vrem teatru independent de calitate, vrem scene inedite în spații cool și mai vrem și alți oameni pe scene. Da, știu ce zic și îmi asum.

Anul acesta, ediția a doua a adus pe scenă, în prima jumătate, 20 de spectacole de teatru independent, improvizație, teatru pentru copii, teatru studențesc, concerte și expoziții de arte vizuale - iar în cele două week-end-uri care urmează, vor mai fi prezentate alte aproape 20 de spectacole.

La sfârșitul acestei săptămâni, festivalul organizat de InDArt aduce momente artistice deosebite: vineri – super-comedia Soț de vânzare, cu actorii Marius Gâlea, Ana Odagiu și Maria Radu, iar sâmbătă – un show de improvizație garantat a fi excelent, cu trupa Grupa Mică și invitații săi.

Îmi veți scuza subiectivismul, dar vreau să punctez ceva: seara de duminică, 24 iulie, va fi momentul unui alt gen de premieră InDArt: o nouă reprezentație cu piesa RED, după John Logan, dar în care rolul pictorului Mark Rothko va fi jucat de actorul Cristi Martin, pe care îl cunoașteți și ca artist plastic. Mi se pare un moment deosebit ca un actor care și pictează să joace rolul unui pictor, ba încă al unuia atât de special precum Rothko. Cristi va schimba acum registrul comediei și va intra într-o partitură cu totul specială, în care îl va avea alături pe actorul Alin Brancu, pe care publicul îl cunoaște atât de pe scenă, cât și din show-urile de televiziune în care joacă.

RED este o dramă despre artiști și actul de creație, o dramă existențială despre percepția artiștilor asupra lumii și a valorilor ei - în speță, despre doi artiști plastici, maestru și elev, în mijlocul unei societăți centrată pe consum, și despre compromisurile pe care le implică asta. Dramele lumii în care artiștii trăiesc, roși de pasiunea și menirea artei lor, sunt altele decât cele ale lumii în care trăim noi, restul oamenilor.

Montat pentru prima dată la Londra și având premiera internațională în decembrie 2009, spectacolul RED s-a jucat o perioadă și pe Broadway, câștigând în anul 2010 premiul Tony pentru cea mai mai bună piesă de teatru. Actorul Eddie Redmayne (genial în The Theory of Everything și The Danish Girl), interpretul lui Ken, ajutorul lui Rothko în montarea de la Londra, a câștigat un premiu Tony pentru Cel mai bun rol al unui actor într-o piesă de teatru, tot în 2010.

Cristi Martin RED

După piesa de teatru, spectatorii de la #teatrusublună sunt invitați la concerte cu Aeon Blank, Trupa Barter și Alex.

Pentru ultimul week-end al lunii iulie, #teatrusubluna vine cu încă trei propuneri de umor: vineri, improvizație cu trupa Grupa Mică (adică actorii Cristi Martin, Alexandra Timofte, Alexandru Zob, Gabi Bîrsan și Andrei Negoiță), într-un show în care spectatorii creează poveștile împreună cu improvizatorii, sâmbătă, teatru – Aventură în patru, o producție InDArt în regia lui Bogdan Gagu (cu Emanuel Bighe, Adelina Mihalcea, Silvia Gagu, Alin Brancu, Cristina Diaconescu), iar duminică seara, comedia Divorț în ziua nunții, în regia lui Cătălin Stelian-Shanks, un spectacol cerut constant de public încă de la premieră, cu Silvia Gagu, Adelina Mihalcea, Cristina Diaconescu, Alin Brancu, Emanuel Bighe.

Festivalul #teatrusubluna se va închide cu o petrecere în aer liber.

Spectacolele de teatru independent și improvizație vor începe la ora 20:30 și se vor desfășura în aer liber, în curtea Quantic Pub, din zona Grozăvești.

Biletele și abonamentele se găsesc pe site-ul www.mystage.ro și la Quantic Pub.
Elevii și studenții au 50% reducere, având acces câte doi pe un bilet; aceste bilete se pot achiziționa la intrarea în locație, nefiind disponibile online.

Toate informațiile despre program și alte detalii se găsesc pe site-ul www.indart.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului: https://www.facebook.com/teatrusubluna.

Eveniment organizat cu susținerea: Quantic Pub, MyStage.ro

Parteneri: Verla, Sticker, FlyPrint, Wood Be Nice, Fundația pentru Tineret a Municipiului București

Parteneri media: Radio România Cultural, TheLavenderist.com, IQool, umblat.ro.

foto: Facebook #teatrusubluna

comments