Lavanderist

Cu o întârziere pe care unii ar numi-o elegant, deși fără scrupule, ardelenească, a văzut și subsemnata filmul Usturoi (aka Transylvanian Garlic) - că e film umblat pân' lume, da? L-am văzut, cum am mai spus, la BUZZ CEE, festivalul de film de la Buzău, și mi-am dorit să ajung înapoi în ultima zi a festivalului fix ca să-l văd.

Pentru că habar n-aveam despre ce-i vorba, deși toată lumea din bula mea a văzut filmul și-a și povestit despre el, doar că je n-a citit ce-au scris, m-am dus fără așteptări și cu gândul doar că ar trebui să fie de râs (atâta tot știam). Și a fost!

Usturoi e model de film care ajunge să fie mișto tocmai pentru că nu se ia în serios, deși problematica lui chiar e de luat în seamă, ideile sunt cu mare impact social, traumele ar putea fi marcante, conflictul interetnic și intraetnic, între clanuri, mocnește și așa mai departe, voi reveni - DAR oamenii au reușit ceva rar de tot în cinematografia ultimelor decenii din Românica: nu se iau în serios! A nu se înțelege greșit: pentru bugetul filmului și modul "în familie" în care a fost realizat, e o treabă fain făcută, cu simț de răspundere bine potrivit.

Conceptul e fain, de-aia filmul ăsta e ușor, e cald, e amuzant (nu tot timpul, dar trebuie să-i recunoaștem meritele), e naiv, e de dragoste și de jale, e de dușmănie și dramă shakespeariană cu iz de slană cu, desigur, usturoi și ceapă, e... minunat de copilăros! Da, asta-i expresia și mi-a venit în timp ce scriam! :) Sunt și momente când face burtă, dar măcar m-a scutit de cele 15 minute devenite clasicul în filmul de pe-aici, în care unu' plimbă ciorba în farfurie sau se chinuie cinci minute să scoată dintr-o geantă un salam plimbat prin lume.

Bănuielile de la început mi-au fost confirmate la finalul filmului, de către unul dintre actorii amatori ai peliculei, Ioan Jon Selesi: cu două excepții, niciunul dintre cei care joacă în film nu e actor! Poate tocmai de-aia, pe structura filmului, a fost alegerea cea mai potrivită. Sunt muzicieni, dansatori, lăutari, orice altceva. Și, da, cu părere de rău, am simțit din prima clipă când au apărut în film că actrițele - cele două - nu prea reușesc să cadreze cu restul poveștii. Aia e, nu-i ușor să fii autentic.

Film de caterincă, impregnat de social, de educațional - zice domnu' Jon Selesi "că nu-i frumos ca copchiii să fugă de la școlă" - de-o prietenie din aia pură cum numai între copii mai poate să existe, indiferent care de ce etnie e și cum îi mă-sa, Usturoi reușește să fie, în proporție lăudabilă, de-acolo, mă!

Groparu a reușit ceva greu: să scrie un scenariu plauzibil, relaxat, complex, autentic (zău că nu-l cunosc personal, deci nu e că-l laud). Am mai dat peste scenarii scrise de bloggeri, chiar pentru televiziune - și a fost un total no-no. Se adeverește că iese mai bine când nu faci ceva cu tot dinadinsul ca să iei premiu pentru genialitate și umor.

Veți vedea în film naivitatea imensă a copilului neieșit din sat, poate vă va părea neverosimilă, dar e reală şi e de-o curăţenie şi de-o delicatețe înduioșătoare, de-aia copiii se-avântă să-l ajute pe fratele unuia dintre ei să facă rost de bani ca să-și ia iubita de nevastă, că nu vrea șeful clanului de țigani să i-o dea. Și cine are bani pe lumea asta? Politicienii - da' ăia toți fură, fotbaliștii - da' ăia trag pe nas niște prafuri, și actorii! Iaca răspunsul, hai, dară, la Hollywood sau la... Cluj, care-o fi mai aproape, să se facă actori-staruri și până seara să se umple de bani - ca vreun milion de lei vechi, așa - și apoi să se întoarcă-n sat, să fie bine și dragoste.

usturoi

Vă mai zic doar atât: și muzica e mișto (mai ales muzica e mișto!), și montajul e de bine, îi vedeți și pe chef Hădean, și pe Groparu, o să vedeți un moment la vioară cu copilul "Ieremia", adică Darius Stoica, de-o să vă înțepenească în scaunele de la cinema, și, serios, o să râdeți. Nu vă uitați că oamenii nu-s actori și nu joacă așa, ca la carte - e mai mișto așa, în context. Eu încă mă întreb cum au reușit să-i găsească pe copiii ăia atât de talentați și cum i-au făcut să dea din ei tot ce dau!

Regia: Lucian Alexandrescu

Scenariul: Radu Băzăvan

Usturoi se poate vedea în prezent online, adică e la toată lumea, aici: https://vimeo.com/ondemand/filmulusturoi, costă câțiva firfirei și pot doar să vă zic, ca de obicei, vedeți-l!

Foto: Facebook Filmul Usturoi

comments