Lavanderist

Buzăul începe vacanța de vară cultural, nu oricum: de marți, 4 iulie, până duminică, 9 iulie, are loc a doua ediție a Festivalului Internațional de Film BUZZCEE, despre care v-am mai spus, doar că vreau să subliniez niște aspecte absolut minunate și, pe bune, pretty much irepetabile, după cum veți vedea mai jos.

De exemplu, de azi, 4 iulie, începe prima - din câte știu eu - integrală Nae Caranfil ever în România! Și va fi prezent și regizorul, începând de vineri, 7 iulie - și da, va povesti cu publicul despre filmele sale! Cred că toți am văzut filme de-ale sale, la tv sau nu, dar nu știu câți le-am văzut pe toate, sau câți le-am văzut pe ecran de cinema, frumos, elegant, ca aristocrații. Iacătă, buzoienii au acum ocazia asta! De la E pericoloso sporgersi și până la 6,9 pe scara Richter, în fiecare zi de festival este programat unul dintre filmele domniei-sale.

Tot marți, 4 iulie, are loc proiecția filmului Imaginea de apoi, o avanpremieră a celui mai recent film al arhicunoscutului regizor Andrzej Wajda, iar apoi, de la ora 22.00, Ana, mon amour, în prezența actriței Diana Cavallioti.

Miercuri, 5 iulie, are loc o proiecție specială a filmului Chuck Norris vs. Communism (RO, UK, Ger., 2015), în prezența Irinei Margareta Nistor, vocea anilor de filme văzute la video. Veți avea ocazia să urmăriți un documentar despre magia filmelor și puterea lor de a schimba vieți. Cu momente amuzante, dar și cu situații încărcate de emoții specifice perioadei comuniste în România, filmul este o incursiune în copilărie, pentru unii (de pildă, eu), iar pentru alții este o poveste a unor timpuri despre care au auzit doar povești. După film, buzoieni, aveți ocazia s-o luați și la întrebări pe doamna Irina-Margareta Nistor - imposibil să n-aveți curiozități!

Tot miercuri, de la 21.30, are loc proiecția filmului The Man Who Was Thursday, în prezența actriței Ana Ularu, care va rămâne după film la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul - și zău că nu cred că n-aveți curiozități pentru - zic eu - cea mai cunoscută actriță română peste hotare în momentul ăsta!

Va veni la Buzău și actrița Manuela Hărăbor, noua feblețe a lui Alain Delon și atât de cunoscuta Pădureanca, film a cărui proiecție are loc joi, 6 iulie, ora 19.00.

Șiiii... jurnalistul Adelin Petrișor, unul dintre puținii jurnaliști care au filmat vreodată în Coreea de Nord, își va prezenta cele două filme documentare despre regimul și viața din această țară, duminică, 9 iulie, începând cu ora 17.00!

Să mai zic? Zic: mergeți, dragi buzoieni, la filme, la toate filmele - și la documentare, și la scurt metraje, or să fie niște filme pe care rar aveți ocazia să le vedeți!

Programul complet îl găsiți pe www.buzzcee.ro.

Proiecțiile au loc la sala Teatrului George Ciprian din Buzău și la sala Amfiteatru din aceeași locație.

INTRAREA E LIBERĂ LA TOATE PROIECȚIILE!

comments