Lavanderist

Nu-i acasă domnu', a ieșit. Unde? În oraș! Unde?! În București.

 

Practic, în orice zi și noapte a ultimilor cel puțin 6-7 ani, "în oraș" a însemnat, pentru București, Centrul: Centrul Vechi sau mai pe lângă el. La ceai, la impro, la cafea, la business meeting, la agățat, la promenadă, la masă, la club, la bere, la expoziții, la teatru, la stand up, la bordel, la atelier mecanic, la șoriceii de pe pălăria lui nea Vasile flașnetarul, la sushi, la arătat cât de capitală europeană suntem, la Noaptea Muzeelor, la Bucureștii lui Caragiale, la Les Films de Cannes a Bucharest, la Festivalul Enescu. Punctul-cheie e Centrul.

E și normal, e vatra, e punctul de pornire a sute de afaceri parfumate și cu patină, dintru începuturile seculare ale acestei capitale de intersecție culturală și economică.

Pardon, ERA!

Mai mult decât că l-am văzut, l-am simțit. Gri, mort, mucegăind sub ploaie, somat. Mi-a amintit de anii de imediat după '90, când ți-era frică să treci printre câinii și pe ulițele centrului de capitală, pustiu și ferit de oameni la vremea aia.

Marele păcat al Centrului e chiar marele său atu efemer la scara timpului: e vechi!

Marea mea problemă cu asta e că era vechi și-acum câțiva ani, când a devenit nucleul vieții sociale și culturale bucureștene, deci, nu pricep cum de nu s-a putut da o lege cu cap, nu doar cu coadă, încă de-atunci, cum de nu s-a găsit, în timp, cu calm și la rece, o soluție care să nu omoare tot.

De frica morții - prost gestionată, că tot ne place sintagma asta post-revoluționară - am omorât tot ce era viu. Drobul de sare s-a echilibrat cu sfoara care sugrumă teatre, spații expoziționale, cinemauri, studiouri foto, berării, cluburi, baruri și câte altele.

Da, știu, clădiri vechi care pot pune în pericol viața celor care intră în ele. De acord. Dar asta-i soluția unui stat sănătos la cap?!? Închidem tot, brusc și fără drept de apel, fără soluție, fără propuneri de remediere a situației, fără preaviz, fără implicarea sau susținerea statului în vreun fel? Acolo lucrau sute de oameni, rămași brusc pe drumuri! Pe urmă, zeci de actori, comedianți și regizori, independenți și nu numai, puteau juca PENTRU OAMENI în singurele spații în care aveau loc! Zeci de spectacole s-au suspendat, căci unde să te duci?! Zeci de artiști plastici își puteau expune lucrările în niște spații neconvenționale! Sute de oameni veneau la evenimente cinematografice în spații care chiar să fie cinematografice, să cunoască regizori mari veniți de-afară, actori celebri pe care îi vedeau pe ecrane!

Excesul de zel în ceasul al unsprezecelea, stropitul cu apă pe fruntea unui om care și-a fracturat piciorul, eterna formă fără fond - toate zburdau acum două zile prin Centrul Bucureștiului, Capitală Culturală Europeană în 2021.

Atâta putem. Atâta putem?!

Hai s-o lăsăm pe-aia cu "da' de ce n-au reabilitat clădirile înainte să-și deschidă afaceri în ele?" că știm cu toții că într-un enorm procent din cazuri nu e cu putință acest lucru, din simplul fapt că multe clădiri sunt încă în litigii, nu e clar cine e proprietarul etc.

"Da, da' noi ne-am făcut datoria! Am salvat mulțimile de la moarte! Nu ne-am gândit și la ce urmează după, dar ne-am făcut datoria." Sentimentul datoriei ne roade prost, încă o dată.

Dă-l dracu' de sector privat, ce, v-ați născut cu privata în cap? Pun intended!

Mi-ar plăcea totuși să văd și că oamenii afectați direct fac ceva în sensul ăsta, cer consultări cu autoritățile, cer soluții constructive, uniți, cu cap, cu calm. Ba chiar mă ofer să ajut, dacă e nevoie.

Deci, atâta putem?!

foto: click.ro

comments
 1. Adrian
  03 Decembrie, 2015 - 23:16:20

  Vad doar comentarii cum ca patronii(antrepenorii) sun niste rai si zgarciti ca au scos bani multi si etc. Dar pe voi comentatorilor handicapati cine va opreste sa investiti 100000 E si sa scoateti bani ca aia de care vorbiti? Va spun eu cine. Nimeni. Doar faptul ca nu aveti acesti bani si doar va uitati la altii cu jind ca fac si risca. Revenind la articol mai este situatia in care cladirea mai este clasificata ca si monument istoric si iti trebuie un miliard de aprobari doar sa o jugravesti, mai este cazul in care primaria este proprietar si inchiriaza apartamentele de deasupra ta si nu face nimic chiar daca tu vrei pt. ca nu au buget alocat. Mai vreti exemple? Cel mai simplu este sa-i omoram pe toti si am rezolvat problema asa a gandit legiuitorul.

  1. admin
   03 Decembrie, 2015 - 23:45:36

   Va rog sa pastram limbajul in limite. Multumesc.

 2. Rossi
  03 Decembrie, 2015 - 21:45:11

  Hai sa nu confundam viata culturala cu hipstereala scumpa din speluncile prețioase cu aere și preturi de rambla, ok?

 3. George Damian
  03 Decembrie, 2015 - 17:19:44

  Patronii și proprietarii care au scos spinări de bani în ultimii 7-8 ani au făcut ce pentru clădirile pe care le-au exploatat?

  1. admin
   03 Decembrie, 2015 - 17:26:19

   Am spus in text ca stiu ca asta e prima replica pe care o da cineva la expunerea intamplarii asteia. Si eu spun ca sunt extrem de multe situatiile in care nu poate fi vorba de rea-vointa, pentru ca sunt mult prea complicate lucrurile, nu se stie exact cui apartin cladirile, sunt litigii de ani de zile, deci, e clar ca nu se poate pune problema reabilitarii. Vezi cazul Nottara, o cladire fix in aceasta situatie.
   Si chiar si-asa fiind, sa fie toti niste nemernici, nu omori tot intr-o saptamana. Nu asa face un aparat administrativ cu creieri in capete.

   1. George Damian
    04 Decembrie, 2015 - 08:07:24

    În ritmul ăsta nu se va face nimic, de undeva trebuie început. La orice lege se pot găsi comentarii că este prea aspră. Îmi pare rău de apropitari și de clienți. Dacă vor să continue nu au decât să renoveze clădirile și gata. Dacă nu au bani pentru asta ar trebui să se reorienteze, nu să ceară bani de la stat. Sau să ceară un împrumut, nu bani gratis.

   2. Vlad
    04 Decembrie, 2015 - 12:06:13

    Hai ca nu e chiar asa.. daca nu e clar cine e proprietarul atunci cine incaseaza chiriile alea mari ? si ce a facut acela pentru cladirea respectiva nefiind proprietar de drept si incasand banii ?

    faci un efort comun tu cel care esti mare patron cu cel care e mare proprietar (fara a fi proprietar) si din imensele profituri reabilitati, pune ti pe hartie si cand se decide cine e proprietarul de drept… ala care a incasat pe nedrept sa dea banii inapoi minus cat a investit in consolidare si aducere la un standard accetabil :)) laturi insetate de bani ce sunteti!

Comments are closed.