Lavanderist

artă, culori,

cu forme abstracte,

imagini, valori,

modele intacte.

Pe Octavia Casoni am „cunoscut-o” virtual, citind un articol despre o pereche de scaune absolut unice, care s-ar fi potrivit perfect în decorul sufrageriei noastre: lucrătura lor e o poveste de iubire între tradițional românesc și simbolistică veche, cu linii simple, moderne, zvelte. Am căutat-o, am vorbit, am povestit. Scaune încă nu ne-am luat :), dar primul pas a fost făcut: pernuțele superbe din poză. Octavia e arhitect și “mamă” de brand, iar prietenul ei, arhitectul Lucian Loiș, e jumătatea care întregește conceptul.

Povestea e simplă, dar cu tâlc și miez – ca și poveștile obiectelor pe care le creează și le însuflețesc cei doi. S-au întâlnit la Cluj, la facultatea de arhitectură, iar poveștile simbolurilor tradiționale românești, care au răzbit prin secole, i-au atras în aceeași măsură ca și liniile conceptelor moderne – așa că s-au gândit la moduri în care le-ar putea îmbina.

A ieșit un brand proaspăt, dar cu o trainică nervură de înțelepciune bătrânească în el, numit perfect în acord cu substanța lui: ȘEZI. O invitație, un îndemn la încercare, românesc, tradițional, cu aer ușor arhaic, dar familiar, simplu și cu atitudine. Așa arată și lucrurile unice pe care Octavia și Lucian le realizează.

ȘEZI – V-ați ales un nume de brand ce transmite îndrăzneț un îndemn, aș spune. Un fel de chemare la popas, dar cu aplomb – așa îmi sună mie. De fapt, ce este și cine este ȘEZI?

Numele ne-a ales pe noi :)) "ȘEZI" făcea parte din conceptul scaunelor de lemn pentru casă de piatră (șezi la casa ta, șezi pe scaun). Șezi suntem noi doi, Luci și Octa.

Se spune despre artă că are mai ales un scop nobil și simplu – înfrumusețează vieți. Ceea ce faceți voi este artă cu scop utilitar – ce vreți să transmiteți prin abordarea voastră?

Chiar asta am încercat să exprimăm până acum, utilitatea artei în mediul în care trăim. Fiecare obiect pe care îl realizăm are o poveste în spate. Tot timpul am pornit de la o idee, de la natură. De aceea lucrăm la comandă și fiecare piesă e unicat, la fel ca și oamenii.

Minunatele scaune din lemn pentru casă de piatră, așa cum le-ați “menit”, au fost punctul de plecare al proiectului vostru?

Daaa, așa am început, cu ideea bunicii care s-a materializat. Apoi ne-am lăsat imaginația liberă și am delirat pe aceeași linie.

Care sunt proiectele ce au venit după prima etapă? Povestește-mi, te rog, puțin mai detaliat ce lucrați acum, cum abordați proiectele, cum vă selectați temele, ideile.

Primul proiect mai mare a fost provocarea de a realiza masă pentru scaune. Apoi dulap pentru televizorul din aceeași încăpere, dulap pentru mulți papuci într-un hol mic și o măsuță de cafea. Scăunelul Rostogol pentru copii a apărut imediat după lansarea setului de scaune. Am mai făcut niște mese pentru localul Mint din Cluj, o ușă sculptată, un scăunel de lemn cusut cu modelul vârtelniței, tabureți cu bureți colorați, genți brodate, muuulte pernițe pentru scaune și canapele, cusute de mamele noastre, suporturi din lemn sau croșetate pentru pahare sau farfurii.

Acum lucrăm zi de zi (mai ales Luci și tatăl lui) la atelierul de pe deal, pe care îl amenajăm. Vrem să fie gata până la primăvară, să avem un spațiu în care să meșterim la orice oră și în orice anotimp :)) În ultimele patru luni, cel mai mult am lucrat în frig.

Ideile sunt numeroase și pe teme diverse, sper să reușim să facem tot ce ne-am propus. Până acum am mers pe tema tradiției românești, pornind de la simboluri din arta populară românească. Așa ne-au purtat comenzile.

O vreme vrem să facem obiecte mai mici, mai ales pentru că e complicată partea cu transportul mobilierului de dimensiuni mari... Am început cu niște cutiuțe de lemn pentru inele, obiecte pentru bucătărie și baie, piese mici, utile și cu poveste.

De ce inspirație din tradiționalul românesc?

Pentru că am căutat armonia între natură, om, trecut, prezent, arhitectură, desen, formă, timp, culoare. Tradiția parcă le leagă pe toate, le dă un sens, ne dă un punct de pornire, e simbolică și profundă. Cu asta am început, poate continuăm cu plastic tăiat după linii moderne, cine știe... (nu cred!)

Prinde ideea? În România, în afară? Care sunt diferențele dintre clienți?

Avem comenzi atât în România, cât și din afară, nu prea multe, că suntem la început și încă ne mișcăm încet la partea de realizare. Diferențe între clienți nu am căutat, dar putem spune că sunt foarte multe asemănări : majoritatea sunt pasionați de povestea din spatele obiectelor pe care vor să le aibă în casă, de imaginea tradițional-actuală, vor unicitate și au un dor de casă sau de țară.

Există în acest moment un trend în creștere legat de tradiționalul românesc în diverse abordări – v-ați gândit la ideea de a vă asocia cu alți artiști, colecționari, promotori etc. pentru a realiza proiecte mixte, eventual țintind publicul din străinătate?

Da, de câțiva ani au explodat motivele tradiționale pe orice obiect de design.

Noi dorim să surprindem în proiectele noastre acea parte din simbolistica tradițională, care e permanent valabilă, nu vrem să fim la modă, că moda trece repede. Există un limbaj comun al simbolurilor, ca și cel al cifrelor, care va fi întotdeauna actual.

Ne-am asociat cu echipa Bre. într-un proiect fain, va apărea în curând :D. Cu Prototip Studio am realizat un ceas solar în centrul Bucureștiului, fără ore,doar cu jocuri de cuvinte și avem în plan muuulte colaborări, sperăm ca din primăvară.

Personal, am citit despre voi, v-am căutat pe Facebook și am plasat o comandă pentru niște obiecte de decor care se încadrau perfect în viața mea. Cum se întâmplă, vă găsiți voi clienții, vă caută ei pe voi?

Ne bucurăm tare că obiectele făcute de noi au început să călătorească, iar cu fiecare comandă prindem încredere. Noi lansăm imagini și povești, iar clienții ne caută.

pernuțele proprietate personală

Este acest brand un business? Aveți planuri pentru dezvoltarea lui sau funcționează ca o pasiune care asigură și traiul?

Momentan funcționează ca o pasiune din care ies și bani. Oricum, cel mai fain e când vezi produsul gata făcut, exact ca în schițe și randări.

Avem tot felul de planuri, secțiuni, fațade pentru viitor. Pe lângă partea de design de mobilier, mai facem și ce am învățat în anii ăștia mulți de școală, mai o căsuță, mai o amenajare exterioară, apoi una interioară, apoi alte căsuțe. Dar până acum, cel mai mult ne-a plăcut să facem design de obiect și credem că se va dezvolta frumos acest biznis.

Aveți o echipă cu care lucrați?

Da, avem tot felul de echipe, meșterii din Bucovina (Costică, Ionică, Mihai - sculptorul), echipa care ne-a ajutat cu desenatul pe piesele de mobilier pentru Amsterdam (Elena, Mădă, Teo, Fane), în general familiile noastre, care ne ajută cu drag. Am descoperit unele talente pe care nu știam că le avem. Și acum ne dăm talente :))

Am aflat că partenerul tău din acest proiect este și partenerul tău de viață. Din experiență, știu că lucrul ăsta poate fi etern distractiv, dar și o provocare din multe puncte de vedere. Cum vă completați și unde vă diferențiați voi?

Da, chiar e distractiv! El are răbdare, eu am avânt. Luci face posibilă realizarea unei mâzgăleli de pe o bucățică de hârtie. E fain să gândești în echipă. Dacă ești de unul singur, nu-ți dai seama unde greșești.

Chiar acum mergem la atelierul nostru, care încă nu are pereți, doar geamuri și uși, să tăiem la banzic o cutiuță pe care am desenat-o azi noapte. Ieee! :)

------

Pe Octavia Casoni și Lucian Loiș, adică ȘEZI, îi găsiți pe pagina de Facebook a brandului, https://www.facebook.com/sezi.brand

Sursă foto: pagina de Facebook ȘEZI și arhiva personală

comments