Lavanderist

Pictorița Ștefania Nistoreanu este primul artist român care a vândut un tablou în moneda virtuală Bitcoin.

Pe Ștefania Nistoreanu am cunoscut-o virtual, prin intermediul unei prietene comune, și i-am descoperit arta cu uimirea pe care o ai față de frumosul ăla puternic și aproape incredibil. Uitați-vă pe pagina ei de facebook și veți înțelege ce zic. Ștefania tocmai a devenit primul artist plastic român care a vândut un tablou în Bitcoin, unui colecționar din Hong Kong, care l-a cumpărat pentru suma de doi Bitcoin, echivalentul a aproape 4500 de dolari.

Vânzarea reprezintă nu doar o premieră în România, ci și un eveniment pe piața de artă internațională.

Lucrarea „Cryptsy”, realizată de artistă în 2014, a fost expusă spre vânzare pe platforma online BitPremier, unde a fost remarcată recent de un cumpărător din Hong Kong.

„Cryptsy reprezintă un cod destinat unei civilizații avangardiste, un labirint compus din simboluri primordiale, ancestrale, îmbinate cu elemente matematice împrumutate din criptografie. Tabloul este plin de indicii pentru cei care caută să descopere și să înțeleagă Totul”, spune Ștefania Nistoreanu despre lucrarea ei, care va ajunge curând în Hong Kong.

„Achiziționarea unei opere de artă în Bitcoin demonstrează că această modalitate de plată a devenit, fără îndoială, o normalitate. Nu mai există nesiguranța și neîncrederea de la început, pentru că s-a dovedit buna și ușoara utilizare a acestei monede. Ea este o alternativă reală de resurse, care, împreună cu inovații din alte domenii, nu va știrbi cu nimic umanitatea pură pentru care pledez în arta mea. Dimpotrivă, oferă șansele unei civilizații superioare, în care natura și umanitatea vor fi celebrate”, adaugă pictorița.

Ștefania Nistoreanu a fost printre primii artiști plastici din lume care au avut încredere în viitorul Bitcoin, hotârând încă de acum trei ani să-și vândă picturile în această monedă, pe site-ul propriu și pe alte platforme dedicate.

În această perioadă, Ștefania se pregătește pentru prima ei expoziție pe piața asiatică, fiind în negocieri pentru a-și duce lucrările la Tokyo.

„Cryptsy”, o imagine-emblemă în cryptoartă

„Cryptsy - Cryptocurrency Market”, realizată în ulei și foiță de aur pe pânză, la o dimensiune de 50x70 de centimetri, a devenit în ultimii ani o imagine reprezentativă în domeniul cryptoartei, alături de o altă pictură a Ștefaniei, intitulată chiar „Bitcoin”. Prezentă pe BitPremier, piața de lux a cumpărătorilor în Bitcoin, „Cryptsy” a fost clasată pe numeroase site-uri internaționale în top 10 lucrări de artă impresionante inspirate de criptografie. Notorietatea ei a crescut în timp, pictura aflându-se pe prima pagină a rezultatelor Google la căutarea cuvintelor-cheie „Bitcoin art”.

În prezent, Ștefania Nistoreanu are alte opt picturi expuse pe platforma BitPremier, unde oamenii pot cumpăra cu Bitcoin lucruri dintre cele mai diverse, de la artă, la iahturi, bijuterii sau chiar bunuri imobiliare.

Bitcoin, moneda liberă

Bitcoin este prima și cea mai valoroasă dintre monedele digitale, care, în ultimii ani, au devenit cunoscute sub numele de cryptocurrency (criptomonede sau criptovalută). Spre deosebire de alte monede, Bitcoin nu se tipărește, ci este stocată electronic, iar utilizarea ei este facilă și liberă, nefiind controlată de o instituție bancară. Ea există în cadrul unui sistem financiar online, descentralizat, ce asigură un schimb sigur de resurse valorice, bazate pe informații criptate. Aceste resurse pot fi rapid schimbate în bani fizici, la prețul pieței.

Ștefania Nistoreanu este din Brașov și a expus în mai multe orașe din țară, precum și în Luxemburg, Austria și Ungaria.

comments