Lavanderist

Vreau să vă spun un lucru mare, pe care nu știu câți l-ați aflat deja, că nu e chiar mainstream și n-are nici țâțe la Mamaia, nici perle de la bac: o producție a Teatrului de Artă din București, spectacolul ”Dureri fantomă”, de Vasili Sigarev, în regia lui Bogdan Budeș, tocmai a primit Marele Premiu al Festivalului Internațional de Teatru “Kolyada-Plays” de la Ekaterinburg, Rusia!

Este primul mare premiu câștigat de un spectacol românesc la un festival internațional din străinătate!

Băi, repet: un spectacol al unui teatru independent din București, cu o piesă a unui rus, a luat Marele Premiu al unui festival cu ruși, despre ruși, la ruși acasă!

Producția a fost desemnată, în unanimitate, de către juriul format din nouă jurați, ca fiind Cel mai bun spectacol al festivalului. Spectacolul îi are în distribuție pe Rareș Andrici, George Constantinescu și Mihaela Popa, iar traducerea din limbă rusă este semnată de Marina Palii.

Nikolai Kolyada, dramaturg, regizor și director artistic al Kolyada Theater, organizatorul festivalului, a validat suplimentar acest premiu, prin declarația sa: “Ca în fiecare an, nivelul artistic al producțiilor a fost foarte ridicat. Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol a fost acordat producției românești ”Dureri fantomă”, pe textul lui Vasili Sigarev.”

Spectacolul celor de la Teatrul de Artă a concurat cu 37 de spectacole din 6 țări – Rusia, Ungaria, România, Kazahstan, Macedonia și Serbia – și 31 de orașe. A fost cel mai mare număr de spectacole aflate în competiție din istoria festivalului - așa au spus organizatorii. Reprezentația s-a jucat cu sala plină și s-a încheiat cu peste cinci minute de aplauze din partea publicului.

Festivalul Internațional de Teatru “Kolyada-Plays” s-a aflat, anul acesta, la a 11-a ediție, iar în concurs au participat spectacole pe texte ale unor tineri dramaturgi contemporani din Urali, studenți sau absolvenți ai dramaturgului Nikolai Kolyada, ori câștigători ai Concursului Internațional de Dramaturgie “Eurasia”.

Vă las aici și cuvintele actorului George Constantinescu, fondator și director al Teatrului de Artă București, care George cred că încă nu s-a oprit din sărit în sus de bucurie: „Dincolo de bucuria greu de descris în cuvinte, Marele Premiu la Festivalul Kolyada-Plays din Rusia este, pentru noi, o reală recunoaștere. O recunoaștere a muncii și a talentului echipei artistice și tehnice, o recunoaștere ca teatru independent. Sperăm ca victoria aceasta să fie încă un pas (unul important) în schimbarea, încetul cu încetul, în România, la nivelul tuturor forurilor, a prejudecăților legate de mișcarea teatrală independentă, schimbare care să se concretizeze în recunoașterea și susținerea teatrului independent, începând de la legislație.”

Spectacolul se va juca din nou, din toamnă, la Teatrul de Artă - deci, mergeți la teatru!

Mie mi se pare extraordinară reușita lor, rară și de lăudat pe toți pereții, și mă gândesc, bătându-ne pe umăr, că i-am avut pe actorii de la Teatrul de Artă anul trecut - și tot Marele Premiu l-au câștigat, plus premiul pentru Cel mai bun actor - în festivalul internațional al teatrului independent pe care îl organizăm la Buzău. Și-i avem și anul ăsta!

comments
  1. Cristi
    12 Iulie, 2017 - 19:24:09

    Bravo, George si echipa! Sa tot luati premii! 🙂

  2. Filuta
    12 Iulie, 2017 - 17:29:57

    Bravo lor! O mare reusita!

Comments are closed.