Lavanderist

Some spoiler alert!!

Am văzut The Revenant. Pe scurt, dacă nu era imaginea, extraordinară, și dacă nu erau tablourile din natură, extraordinare, m-aș fi urcat pe pereți de plictiseală și nervi.

Pe lung, n-ai cum să crezi că va fi credibil un fir al acțiunii în care eroul principal pățește toate nenorocirile pe care și le poate imagina cineva în natura sălbatică, plus alea generate de ura semenului invidios, plus alea personale, plus alea generate de indienii sălbatici, plus... plus... și trăiește, se vindecă miraculos și pleacă mai departe. Chiar și târâș. Pe bune, devine obositor când, pe durata a 156 de minute, după fiecare colț îi mai cade o stâncă în cap, mai cade cu cal cu tot într-o prăpastie și se înfige într-un brad, după care se metamorfozează în Bear Grills și se adăpostește în burta calului mort, după care mai ia un topor în gură, o scalpare, un viol de la ursoaică, un... hai, că m-am plictisit eu pe mine însămi!

Serios c-am înțeles că era vorba de anii 1820, sălbatici, cumpliți, mizeri, plini de jeguri care doreau să-și asigure supraviețuirea în lumea aia/asta etc - și totuși. Am înțeles și intenția filmului, serios, jur!

revenant - Copy

Plusurile vin din altă parte - și e păcat de Leo, dar despre asta am scris aici. În ceea ce privește atmosfera grafică, artistică pe care o creează, filmul e excelent. Imaginea sumbră e perfectă, e potrivită, e clară în obscurul predominant. La fel cum minunate sunt imaginile, tablourile, cu natura aia fabuloasă, pe care ni le arată Iñárritu. De altfel, natura este un personaj în sine în filmul ăsta, pentru că nu e doar superbă static, la nivel de cadru, ci e declanșatorul unei mari părți a acțiunii și a unei mari părți a rolurilor personajelor. Practic, cele mai multe de-aia există, ca să înfrunte natura adunată acolo de regizor sau să fie asimilate de ea, iar noi să vedem toate astea. Abia în secundar au interacțiune cu alte personaje.

revenant

În rest, firul poveștii e simplu, e uman în sine - păcat că se vrea suprauman prin manifestarea cinematografică - are sentiment, chiar dacă îl lălăie repetitiv.

Mi-au plăcut personaje și jocuri actoricești supporting: Bridger (Will Poulter - nesuferitul ăla mic din Narnia, care cred că a crescut frumos), Elk Dog - căpetenia indiană (Duane Howard) și, desigur, Fitzgerald (Tom Hardy - care înțeleg că e pe lista favoriților la Oscar pentru supporting role).

Efortul de realizare a filmului este, în sine, o excelentă realizare.

Așa s-a văzut filmul de la mine.

Și de data asta zic, ca de fiecare dată, mergeți la film! Formați-vă singuri o părere! E cel mai eficient.

Foto: http://www.ew.com/article/2015/12/04/revenant-director-bear-rape; http://www.ew.com/article/2015/12/04/revenant-ew-review; https://www.youtube.com/watch?v=QRfj1VCg16Y

comments